Amado Sàbat i Gracia, la Filatèlia a Sant Feliu de Guíxols a través dels mata segells

ARTICLE PUBLICAT
A LA REVISTA ARJAU EL 2013


La Filatèlia a Sant Feliu a través dels mata  segells

El primer document d’associacionisme filatèlic que em consta de la nostra Ciutat, és el butlletí Gesalis.  El número 1 d’aquest butlletí  data del mes de març de 1955. El va treure a la llum el Club internacional de Canvis Gesalis i de la Secció Filatèlica del Col·legi Sant Josep, agrupació ganxona de filatèlia formada aquell mateix any i que va ser la primera agrupació filatèlica de les comarques gironines. Els primers cinc membres varen ser: Sr. Lluis Taberner Bretcha, Germà Juan Oliva Feliu, Sr. Jaume Maset Carbó, Timoteu Font Abril i Felicià Palet Ferrer.


L’any 1957, es realitzà la Iª Exposició Filatèlica de la costa Brava, que es va fer a Sant Feliu dels dies 1 al 5 d’agost, que fou una col·laboració entre el Club Internacional de Filatelia Gesalis i la delegació de Girona del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona. 


Podem veure el mata segell que es va fer per aquesta primera exposició, és de tipus circular amb l’anagrama de la Porta Ferrada al mig i porta data  1 d’agost de 1957. El segell és el catalogat com Edifil 1195 valor facial 80 cèntims en verd groguenc, es va  fer una emissió de 2,5 milions de segells amb blocs de 50 unitats.


Això encetà un seguit d’exposicions per a diferents Ciutats de la Costa Brava,essent  la última la XI que es va  celebrar de nou a Sant Feliu de Guíxols del 1 al 7 d’agost de 1972.


Veiem el mata segell de tipus rodó amb el dibuix d’un bot de fusta típic dels pescadors de la Ciutat. El sobre és un dibuix de Sant Feliu vist des de la punta de Garbí. El segell és el Edifil 2093, valor facial 1 pesseta, forma part de la VI sèrie de Castells d’Espanya


El club Gesalis i la secció filatèlica del Col·legi Sant Josep van  quedar dissolts  els anys seixanta. Tinc constància de fins a nou butlletins publicats i  més de tres-cents socis d’arreu del món.  Potser  va ser motivat pel trasllat  del Germà de La Salle  Juan Oliva, que fou cofundador de l’esmentat club, a la congregació de Tarragona.

L’any 1962 es va  fer el Ier.  Festival Internacional de la Costa Brava, un festival de cinema amb caràcter d’exhibició, no competitiu. Aquest  va comportar, a més del famós logo de La Sirena, que cada any  el moviment filatèlic de la ciutat portés a terme la formació d’ un mata segell commemoratiu.


El mata segell que podem veure d’aquest dotzè festival és del tipus rodó amb el logo del festival al seu interior. El sobre està caracteritzat pel festival i el segell és el Edifil


Els anys 70 el moviment filatèlic a la Ciutat, segueix essent  tan intens com sempre, i la inquietud dels seus components fa que s’agrupin i facin una delegació de l’associació gironina SOFIGI, ja independitzada de Barcelona i a ple rendiment.

És l’any 1990, un grup de  filatèlics  formen l’actual Associació Filatèlica i de Col·leccionisme,  que com podem veure celebrarà els  vint-i-cinc anys el 2014.
Des d’aleshores s’ha fet una exposició anual, que a més de filatèlia engloba tot tipus de col·leccionisme. Cada any s’ha emès un mata segell personalitzat . A sota podem veure el de la primera exposició que es va fer.




El primer mata segell és circular i té com a fons l’arcada característica de la barana del passeig, amb el moll i el far de fons. El sobre és exprés per a la I Exposició Filatèlica de Sant Feliu i fa resó de la VIII Fira de la Ciutat. El segell és el catalogat com a Edifil 3060, té un valor facial de 8 pessetes  fent-se una emissió de 8 milions d’exemplars, en fulletes de 50 segells.


A més de la filatèlia  també és molt actiu dins l’associació el col·leccionisme de plaques de cava. S’han fet ja tretze trobades de plaques de cava, que es fan a part de l’exposició filatèlica.

Els presidents des de l’any 1990 fins avui han sigut:
Sr. Josep Lluis Lucena  i Fuentes
Sr. Joaquim Janó i Comas
Sr. Emilio Clemente Quinto
Sr. Emili Vila i Raspecta

En el blog de l’associació podeu veure tots els mata segells editats fins avui, el link és:
http://afcsantfeliuguixols.blogspot.com , a continuació premeu a la dreta “Els mata segells de Sant Feliu de Guíxols”
també podeu fer-ho directament a través de l’adreça:
Afegirem a aquest article el mata segells del començament del nou mil·lenni, el de l ‘any 2000





Aquest mata segell  fou dedicat a la Porta Ferrada, d’art romànic, data entre els segles X i XII, situada a la entrada occidental del Monestir Benedictí. El sobre porta  dibuix l’arc de Sant Benet i la torre del Cor peces que formen part també del Monestir.


L’exposició del 2012 es va fer per primera vegada a l’espai d’exposicions del Monestir. Varem compartir lloc amb la exposició “Espai Carmen Thyssen”, sota el títol “Paisatges de Llum, Paisatges de Somni, de Gauguin a Delvaux”. Això va provocar que l’ Exposició Filatèlica tingués més visites que mai.
  
El mata segell de l’any  2012  va ser aquest:




El mata segell  fou dedicat al cinquantè festival de la Porta Ferrada que cada any es fa a Sant Feliu i és de renom internacional. El sobre porta el mateix anagrama del 50è aniversari.


Com podeu veure als nostre socis no els  falta ni espenta ni imaginació, es pot dir que són incombustibles.
L’any 1991 el mata segell és l’anagrama de l’associació, la Porta Ferrada; l’any 1992, El Carrilet, doncs aquest any es celebrava el centenari;  l’any 1993, l’arribada a la Ciutat de la 4ª etapa de la volta Ciclista a Catalunya, aquest any 93 es fer un segons mata segell, també dedicat a la volta ciclista. L’any 94, dedicat a l’Ermita de Sant Elm; l’any 1995 a l’eminent compositor guixolenc Juli Garreta; El 1996 al salvament; l’any 1997 a la gavina, ocell molt vist últimament;  el 1998 a Pedralta; el 1999 al pescador;  el 2001 al casino La Constancia, anomenat popularment “dels nois”; el 2002 al tap de suro; el 2003 al segell usat;  el 2004 al port i la badia; el 2005 al Quixot de suro editat a Sant Feliu de Guíxols; el 2006 al Museu de la Joguina, amb el dibuix de un cotxe de carreres;  el 2007, també al Museu de la Joguina, amb el dibuix de un tren; el 2008 a la Creu Roja; el 2009 al centenari de la Costa Brava; el 2010 a la sardana; el 2011 al segell usat.

Aquest any 2013, que tenim l’honor de fer la VIII Exposició Nacional Catalana, us avanço que es faran dos mata segells, un dedicat al cinquantenari de la FESOFI ( federació de societats filatèliques, entitat de caria nacional) i l’altre amb l’emblema de l’associació, l’Arc de Sant Benet.




Amado Sàbat i Gràcia
Sant Feliu de Guíxols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada